Gresskarrisotto

Vi komposterer en del av matavfallet vårt. Og kompost blir til jord som vi sprer i bedet vi har under balkongen. Det er ikke så mye dyrkbar mark her på tomta. Det er mest stein og fjell. Men under balkongen har vi både sitron og appelsin tre. I vår plantet vi også et par kirsebærtrær og et «Nespole» tre.

Piero er veldig glad i artisjokker, så for noen år siden kjøpte han noen artisjokkplanter som har funnet seg godt til rette under appelsintreet. De gir oss noen «carciofi» måltider hver vår.

I sommer dukket det plutselig opp noen gresskarplanter under treet. Noen frø hadde blitt spredd sammen med kompostjorden, og vipps så hadde vi sådd gresskar. Og som de vokste!

Vi spiste «fiori di zucca» i alle varianter. Friterte, ovnsbakte, i omelett. You name it. Hver morgen hadde det sprunget ut nye gresskarblomster. Foruten å være svært vakre, så er de også gode å spise. Friterte gresskarblomster, fyllt med mozzarella og ansjos er ofte å finne på forrettmenyer.

Etterhvert var vi mer enn forsynte..

Blomster som ikke blir plukket, blir til gresskar. Og det er mange gode retter man kan lage av dem også. Risotto er en favoritt.

Du trenger:

  • Smør eller olje
  • Ris
  • Gresskar
  • Salsiccia
  • En skvett hvitvin
  • Grønnsakskraft
  • Løk
  • Kremost naturell
  • Parmesan

Start med å rense gresskaret, og skjær den i småbiter. Gjerne mindre enn det jeg har gjort. Sono un po pigra… ( jeg er litt lat). Til tre posjoner så brukte jeg omtrent halvparten av det jeg hadde kuttet i terninger.

Surr litt hakket løk i smør eller olje. Tilsett innmaten av salsicciapølsene ( jeg brukte en pr.person. Og får man ikke tak i det, så kan man jo feks. bruke godt krydret svinekjøttdeig ),og la det steke sammen. Tilsett så risen og rør til den har blitt blank. Tilsett så en skvett hvitvin, og la alkoholen koke bort. Ha i gresskarbitene, bland godt sammen, og begynn å tilsette grønnsakskraft litt og litt,til risottoen er ferdig kokt. Rør inn en skje eller to med kremost, og gjerne en klatt smør. Smak til med salt og pepper. Serveres med litt revet parmesan.

Man kan selvsagt også lage en variant uten kjøtt. Men husk at gresskaret er søtt på smak, og at man da kanskje må krydre litt ekstra. Bruk feks. chili og hvitløk og rosmarin.

Buon appetito!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s