Nemi

Forrige søndag dro vi på søndagstur.

Jeg har bokstavlig talt ikke satt beina utenfor Terracina siden 1. Oktober, da jeg tok meg en Romatur. Så det å se litt nye omgivelser gjorde godt for kropp og sjel. Lazio er fortsatt gul sone,( bortsett fra noen kommuner, som er røde) så vi har lov til å forflytte oss innen regionen på dagtid.

Så imens folk fra innlandet satte kursen ut mot kysten, og sto i kø i iskiosker og på fiskerestaurantene, så satte vi oss i bilen og kjørte til Nemi. Nemi ligger ca. 30 km sørøst for Roma, ved innsjøen lago di Nemi, i Albani fjellene( Colli Albani). Lago di Nemi er et gammelt vulkankrater. I romertiden var den et yndet sted for rekreasjon og moro. Til tross for at innsjøen ikke er mer enn 1, 67 kvadratkilometer stor, fikk keiser Caligula bygget seg to store skip som han seilte med på innsjøen. To fantastiske lystskip som vistnok var svært forut for sin tid,teknisk sett. De ble senere senket under mystiske omstendigheter.

Under renessansen ble skipene forsøkt hevet uten suksess. Men mellom 1929 og 1932 bestemte Mussolini at innsjøen skulle tømmes for vann, slik at skipene kunne finnes. De ble utstilt på «Museo delle navi romane» som ligger ved innsjøen, frem til 1944. En brann, trolig påsatt av tyske styrker, ødela mye av både båter og museum. Men det som overlevde brannen, og andre rester fra utgravningene, kan beskues på det nye museet som ligger ved innsjøen, og på » Museo nazionale» i Roma.

Nemi er kjent for sine fragoline di bosco (markjordbær), og det arangeres en «sagra delle fragole» i juni hvert år. Den åttisyvende jordbærfesten gikk av stabelen i fjor, det herrens bedritne (parden my french..) 2020, online. Og man kunne vistnok smake på jordbærende virtuelt. Spør meg ikke hvordan det foregår…

Lago di Nemi. På andre siden av innsjøen kan man skimte Genzano di Roma.
Nemi. De tre balkongene midt på bildet tilhører restauranten «Santi e briganti». Fantastisk utsikt mot Lago di Nemi,

Foruten jordbær, er porchetta, funghi porcini (steinsopp), og trøfler, på menyen på de fleste restaurantene i området her.

Vi kjøpte med oss hjem en pose med tørket sopp, og en liten trøffel.

På vei hjem, tok vi en rask tur innom Genzano di Roma, som ligger på andre siden av innsjøen.

Nemi sett fra veien til Genzano.

Genzano di Roma et kjent for «la Infiorata», som er en religiøs markering som foregår den 9. søndagen etter påske, der gatene blir dekorert med et teppe av blomster. Med sine nesten 23.000 innbyggere, er kommunen langt større enn lille Nemi, med sine 1926 beboere.

Søndag er visst dagen for klesvask..
Utsikt mot Nemi

Og mens noen lot lunsjen synke på en balkong, i solen, i Genzano, satte vi kursen hjemover igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s