Castel Gandolfo

Vi hadde tenkt å ta oss en biltur innenfor regionen i påsken. Den planen gikk selvsagt i vasken, da Lazio ble rød sone. Så da blir årets påske som fjorårets. Hjemme.

Vi får heller mimre tilbake til tidligere turer, da verden var et langt hyggeligere sted. Som utflukten vi tok ved påsketider for to år siden.

Har du sett «The young pope»? Tv- serien er regissert av Paolo Sorrentino, og Jude Law spiller hovedrollen som den unge paven. Intriger og sladder, og en søt hevn. Akkurat slik det er i Vatikanet. Tror jeg da…

Jeg trodde at deler av serien var spilt inn i Castel Gandolfo. Eller rettere sagt i pavens sommerresidens, som befinner seg i Castel Gandolfo. Og hadde derfor veldig lyst til å besøke den. Men det var den jo selvsagt ikke. Og med tanke på handlingen er kanskje ikke det så rart..

I fjellene litt sørøst for Roma ligger «I castelli romani». Små landsbyer på rekke og rad. Som Nemi og Genzano, er Castel Gandolfo en av disse. De gamle romerne trakk seg tilbake hit for å slippe unna heten i de varme sommermånedene. Det samme har paver gjort helt siden 1600 tallet.

Altså det var helt til pave Francesco tok roret. Han hadde ikke bruk for noen sommerferie på landet, og i oktober 2016 ble paveboligen gjort om til museum.

Jeg har aldri skjønt hva paver og prester skal med all denne pompen og prakten. Hva har det med å tjene han der oppe å gjøre? De prater mye om fattigdom og lidelse, og så skal de selv velte seg i luksus? Kanskje har Frans tenkt det samme.. Han lever nok et ganske komfortabelt liv alikevel.

Vi tok en kjapp stopp i Ariccia, på vei til Castel Gandolfo. Også Ariccia er en av « i Castelli Romani». Kjent for sin porchetta og sine «fraschette». Små rustikke spisesteder, som i gamlegader var steder der man lagde og solgte vin, gjerne akkompagnert av noe å bite i.

En grå dag i Ariccia.
Fraschettaen til min tante Teresa.

Fra Ariccia til Castel Gandolfo, som ligger ved bredden av innsjøen Albano, er det kun noen minutter å kjøre.

2019. En god stund før munnbindenes tid.
En innbygger

Jeg er ikke fan av den katolske kirke. Dømmende og diskriminerende. Prester som aldri har levd i et forhold, skal gi råd om ekteskap og samliv. I en basilika i Roma ligger en mafiaboss ( Enrico de Pedis) begravet sammen med biskoper. Og overgrepsdømte prester blir flyttet fra et prestegjeld til et annet. Homofili derimot, DET er styggedom. Absurd spør du meg.

Rett utenfor paveresidensen ligger det en bruktbutikk, drevet av nonner. Der overskuddet går til fattige…

På døren til kirken. Herren «ringer» på mange måter. Men selvfølgelig aldri på mobiltelefonen. Hvis du går inn: Slå den av!
Her har altså en rekke paver tilbrakt sommerferien. Nå er det museum.
Utsikt mot Albano innsjøen
Utsikt mot Roma.
Kort vei på jobb. Vegg i vegg, med kirken.

Museet er absolutt verdt et besøk. Det er jo litt spennende å se hvordan Guds assistenter har tilbrakt somrene. Hagen skal være svært så vakker, og jeg skulle gjerne ha sett den. Men vi hadde ikke planlagt besøket godt nok, og det var lang ventetid før neste pulje slapp inn. Derfor nøyde vi oss med å kun besøke pavepalasset. Så et tips er å sjekke besøkstidene til hagen på nettsiden.

2 kommentarer om “Castel Gandolfo

 1. Så koselig lesing her jeg ligger og glor i taket og syns synd på meg selv !
  En vakker dag, om ikke så lenge, skal vi reise til stedene du beskriver. Gleder meg veldig !
  Det blir en trist vår i år også – men vi kommer sterkt tilbake. «Alt blir bra» som ungene sier.
  Ha det fint !

  Liker

 2. Hei! Ja, det ser ut som om denne våren blir som den forrige. Men det går vel heldigvis mot bedre tider, selv om det ikke nødvendigvis føles sånn. Håper du snart er på bena igjen ! Ha det godt!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s